Har du et vanskeligt forhold til dine forældre?
Hvad handler det om, når forholdet til de mennesker, der har sat en i verden og taget sig af en som barn og ung, udvikler sig til et problematisk forhold?
Hvem er Jane?
Jeg er psykoanalytiker og medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Jeg har 35 års erfaring med terapeutisk arbejde:
- Psykoterapeutisk Afsnit OUH
Som leder af - Familiehuset i det tidligere Ørbæk Kommune
- Med sorg og krise ved blandt andet Kræftens Bekæmpelse
- De seneste 14 år som privatpraktiserende psykoanalytiker i Odense C.
Du kan også kontakte mig på
telefon: 21 62 75 69
e-mail: jane@psykoterapi-odense.com
booke tid i kalenderen.
Har du et svært forhold til dine forældre?
Det kunne være nemt, hvis jeg nu kom med nogle forklaringer, som du kan bruge til at forstå dit forhold til dine forældre. Men min erfaring siger mig, at generelle bud, som er teori på en virkelighed, man ikke kender, ikke vil kunne forstå andet end almindelige problemer mellem forældre og børn. De særlige forhold, der gør sig gældende mellem jer, vil en teoretisk forklaring gerne gå galt i byen med. Alle relationer mellem børn og forældre er unikke. Derfor kan man også i en søskendeflok se, at der er store forskelle på, hvordan det enkelte barn har det med den ene eller begge forældre.
Problemer kan man ikke undgå
Problemer med forældre er uundgåelige, som det er det med alle andre relationer. Ofte viser det, der er problematisk i forholdet til dem, sig også i andre relationer.
Det er ikke problemerne, vi skal undgå, men vi skal bruge dem til noget, for de har altid noget at sige om situationen. Og det, at kunne komme til at bruge det, der er i spil i problemerne, til noget, er ofte det svære.
En tendens, vi alle må forsøge at styre, er at blive alt for hurtige til at konkludere og tro, at vor umiddelbare forståelse af vanskelige situationer mellem familiemedlemmer er sande, blot fordi det stærkt føles sådan. Som regel er der flere nuancer, end den enkelte selv kan gribe. Det betyder omvendt ikke, at det, man føler stærkt, ikke har med sagen at gøre.
Derfor kan det være en idé, at du selv undersøger netop dit forhold til den af dine forældre, som du oplever problemerne i forhold til – i et analytisk/terapeutisk rum. Det er ud af det svære, vi kan blive klogere på os selv og vort forhold til andre.
Konflikter
En konflikt, der er anerkendt af begge parter, kan man med fordel arbejde med i samme rum, som både du og den af dine forældre (eller dem begge) deltager i. Men det er ikke alle problemer, der bedst behandles i en familieterapi.
De problemer, som fremtræder på forsiden – det, der falder en i øjnene, som man siger – kan se anderledes ud på den vrangside, som dukker op, når vi begynder at undersøge sagen. Afhængigt af, hvad det er for problemer, du slås med, kan det være en ide, at du selv kommer i et forløb, hvor vi sammen kan undersøge, hvad det hele drejer sig om.
Kontakt Jane
Hvis du er interesseret i at arbejde med det, er du velkommen til at kontakte mig, så vi kan finde en tid, hvor vi kan tale om din situation og aftale et forløb, hvor vi sammen kan lytte til det, der er i spil i dig og mellem jer.